hye!!!
KESIHATAN SANGAT PENTING DALAM KEHIDUPAN MANUSIA
makanya...
berikut adalah beberapa makanan yg boleh diambil utk mengurangkan risiko penyakit jantung
1. IKAN
( mengurangkan risiko sehingga 50% )
persatuan jantung amerika menyarankan agar memakan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan setiap minggu .
kajian terkini pula menunjukkan memakan sekurang-kurangnya satu hidangan ikan seminggu boleh mengurangkan risiko sehingga kematian 50% ekoran penyakit yang berkaitan dengan jantung.
2. EPAL
( mengurangkan risiko sehingga 50% )
kajian menunjukkan bahawa meminum 12 auns jus epal atau memakan 2 biji epal sehari boleh mengurangkan pengoksidaan kolestrol LDL .
kajian yg dilakukan di Netherland menemui kandungan phytochemical di dalam epal membantu mengurangkan risiko kematian disebabkan penyakit jantung.
3. WALNUT
( mengurangkan risiko sehingga 45% )
walnut mengandungi sejenis lemak yang dikenali sebagai asid linolenic yang berperanan mengurangkan kolestrol dan menghalang pembekuan darah .
kajian menunjukkan bahawa memakan walnut boleh mengurangkan tingkat kolestrol sepenuhnya sebanyak 12% , manakala kolestrol LDL sehingga 16%.
4. MINYAK ZAITUN
( mengurangkan risiko sehingga 40% )
minyak zaitun mengandungi lemak tidak tepu paling banyak iaitu 77%.
Ini secara tidak langsung mengurangkan tingkat kolestrol LDL tanpa memberi kesan pada tahap HDL ( dari sudut kardiologi , ia membawa maksud memperbaiki ratio kolestrol )
5. KEKACANG
( mengurangkan risiko sehingga 30% )
satu hidangan kacang sehari boleh mengurangkan kolestrol sehingga 10% .
Kacang juga mengandungi kompaun yang mampu mengurangkan pembekuan darah dan meningkatkan fungsi saluran darah.
Ia juga sumber terbaik folat yang mana mengekalkan tahap homocystein ( yg mempengaruhi masalah jantung )
6. OAT
( mengurangkan risiko sehingga 29% )
menurut lebih drpd 40 kajian , memakan lebih satu cawan oat ( yang siap dimasak) sehari , boleh mengurangkan tahap kolestrol dalam darah .
Kandungan beta-glucan dan serat larut di dalamnya bertanggungjawab mengurangkan tahap kolestrol ini.
Sekiranya pengambilan oat dilakukan secara konsisten , ia boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sekurang-kurangnya 20%.
ok
sekadar perkongsian ilmu
dan untuk sebaran kepada yang lain
thanks for reading my post
~me~
No comments:
Post a Comment