Monday, February 17, 2014

apa yang anda perlu tahu tentang subjek semester 3 - UiTM AM225 ( simple descriptions )


terima kasih pada yang sudi melawat entry ini

alright , lets just proceed

sebenarnya result baru je diumumkan
14 haribulan haritu
memang nak tunggu result keluar dulu pun
baru nak tulis entry ni
so boleh la bagi description lebih sikit mungkin
( walaupun masa tu aku tak ingat sangat pun subjek apa yang aku dah ambil :P )

pada dasarnya
subjek semester tiga akan lebih memeningkan kepala
( masa nak daftar ) sebab dah bermula subjek elektif

untuk semester tiga ni
kita akan ada 9 subjek
1 elektif
1 bahasa ketiga
1 kokurikulum
dan 6 subjek utama



6 subjek utama

1 ) CTU 553 - ETHNIC RELATIONS
2) LAW 503 - ADVANCED BUSINESS LAW
3 ) BEL 462 - READING AND CRITICAL THINKING
4 ) ACC 180 - FINANCIAL ACCOUNTING
5 ) ADM 551 - HUMAN RESOURCE MANAGEMENT
6 ) PRO 458 - PUBLIC RELATIONS

3 Subjek Elektif ( pilih satu sahaja )

1 ) ADM 510 - QUALITY MANAGEMENT
2 ) ADS 510 - INTERNATIONAL RELATIONS
3 ) ADS 402 - SOCIAL MARKETING

Bahasa Ketiga ( Third Language ) - Pilih satu sahaja

1) BAHASA ARAB
2) BAHASA JEPUN
3) BAHASA PERANCIS
4) BAHASA MANDARIN



SUBJEK UTAMA

CTU 553 - ETHNIC RELATIONS

Subjek ini adalah antara subjek yang paling senang
untuk korang score
cuma , mungkin untuk sesetengah orang 
ia agak membosankan tapi aku rasa best je subjek ni
subjek ini lebih tertumpu kepada
hal-hal dalaman negara 
dan bagaimana pelajar harus adaptasi itu dalam kehidupan
final paper subjek ni ada soalan objektif dan subjektif
jadi sesiapa yang ambil paper ni 
korang patut / harus / wajib buat latihan past year banyak2
dan baca buku text okay ^^
mesti A punya :)

LAW 503 - ADVANCE BUSINESS LAW

since nama subjek dia ada "advance"
jadi subjek ini adalah lanjutan daripada subjek semester 2
iaitu LAW 299 - BUSINESS LAW
buku atau manual yang digunakan adalah sama
cuma cara menjawab final paper adalah berbeza
soalan pun akan naik sikit tarafnya
contoh , kalau semester 2 pakai 2 kes dalam jawapan
subjek ini memerlukan kita utk letak 4 ke 5 kes
baru dapat markah tinggi

BEL 462 - READING AND CRITICAL THINKING

Sesuai dengan nama subjek ni
subjek ini perlukan lebih perhatian pada skil membaca dan berfikir
dan paling penting 
kamus ENGLISH-ENGLISH mesti di bawa setiap kali kelas
subjek ni tiada FINAL PAPER
UJIAN AKHIR akan diadakan di minggu akhir sebelum STUDY WEEK
nanti lecturer akan terangkan di kelas pertama kuliah :)

ACC 180 - FINANCIAL ACCOUNT

Subjek ini juga adalah lanjutan
dari ACC 162 dan ACC 114 
( semester 2 & semester 1 )
lanjutan mungkin kata yang agk tepat untuk di gunakan
basically untuk score subjek ni
korang kena mahir basic yang di ajar di semester 1 dan 2
kalau tak , susah nak grab sebab
soalan akan lebih susah
dan kalau basic tak kuat
susah sikit lah nak score :)

ADM 551 - HUMAN RESOURCE MANAGEMENT

Kalau tak salah
batch kami akan jadi batch terakhir mengambil HR di semester 3
dgrnya semester akan dtg subjek ini akan diajar di semester 4
tapi takpe , I will just write my opinion here
subjek ni memang totally pasal macam mana 
department Human Resource berfungsi
dari sekecil-kecil perkara ( selection , job analysis , etc )
sehingga sebesar-besar perkara ( HR problem internally and externally )
* subjek ini ada CASE STUDY - jadi perlu pandai relate dengan isu semasa*
fokus penuh adalah perlu 
sebab kalau dah tertinggal satu kelas contohnya
susah nak grab tajuk seterusnya
sebab semuanya berkaitan ~

PRO 458 - PUBLIC RELATIONS

Subjek ini memerlukan skill yang tinggi
sebab apabila belajar tentang public relation
ia berkaitan tentang bagaimana kita hendak adakan hubungan dengan public
subjek senang nak score kalau kita rajin membaca
dan kalau kita pandai create reaction dengan sekeliling
tapi kalau tak beri perhatian
( sebab biasanya orang ingat subjek ni senang )
susah jugak sebab ~~~
ehm ~  yang penting 
jangan main-main lah dalam mana2 subjek pun
hee ^^




SUBJEK ELEKTIF

ADM 551 - QUALITY MANAGEMENT

Untuk semester tiga , aku memilih subjek ini sebagai pilihan
( boleh tahan susah jugak la final paper haritu ~_~ )
subjek ini lebih kurang macam ADS 410 , subjek semasa semester 1
cuma subje elektif ini lebih mendalam ( bukan lebih , memang mendalam rasanya )
sebab , biasa orang rasa subjek ini senang
since quality is something that you always aware
tapi satu perkara
apabila sampai pada theory
quality is a total different thing sebab banyak sangat gaps yang kita perlu tahu
masksudnya , setiap perkataan , contoh 
ayat , walau tajuk sekalipun
semua perlu diterangkan dengan betul dan lengkap
kalau tidak , memang tiada markah la jawabnya
tapi subjek ini best
sebab kau akan nampak sisi quality itu dengan lebih mendalam
seronok lah belajar subjek ni
cuma kena usaha kuat sikit la untuk memahami semua teori
dan grab all things in classes
good luck to those who want to take this paper for your third semester okay :)

ADS 510 - INTERNATIONAL RELATIONS

berdasarkan yang aku dengar daripada kawan-kawan yang lain
subjek ini berkaitan international affairs
akan ada belajar pasal perang-perang yang berlaku pada zaman dahulu
dan perkara-perkara yang berkaitan hubungan antarabangsa
aku tak reti nak terang sangat pasal subjek ni sebab tak ambil
harap siapa yang membaca dari sini
boleh rujuk pada senior berkaitan atau laman web okay :)

ADS 402 - SOCIAL MARKETING

subjek ini lebih pada
macam mana nak buat marketing with publics
cuma aku tk berapa sure scope subjek macam mana
tapi yang aku tahu
subjek ni akan ada satu masa
korang kena handle event
dan ia akan dibuat di fakulti
the rest , please refer to those who took this subject or laman web :)



BAHASA KETIGA

Biasanya cara belajar
ujian ( bertulis dan mendengar ) akan diadakan pada hari dan tarikh yang sama
waktu kelas juga diadakan pada hari yang sama

jadi aku rasa aku akan terangkan satu subjek sahaja
iaitu yang aku ambil iaitu
BAHASA JEPUN

untuk bahasa ketiga
ia akan berlanjut utk tiga semester ( sem 3 + 4 + 5 )
maksudnya , susahla kalau korang nak tukar 
( xsure boleh tukar ke tak )
sebab mesti la basic tu kita belajar masa sem 3 kan?

utk bahasa jepun
kita akan ada buku di bawah lecturer uitm sendiri
nanti lecturer akan tunjuk di dalam first classs :)

subjek ni tiada final paper

what we have are :
1) ujian mendengar ( 2 kali )
2 ) ujian bertulis ( 2 kali )
3) kuiz online ( 2 kali )
4 ) project - video 
( video ni adalah projek akhir yang perlu dihantar di akhir sem )



*******


pilihlah subjek yang korang betul2 minat
enjoy what you choose 
semua subjek ada senang dan susahnya
usaha je la kena lebih sikit
9 subjek boleh dikatakan banyak
dan jam kredit utk semester 3 adalah sebanyak 22 jam
jadi memang kena kuat sikit la semester 3 ni okay :)

untuk subjek kokurikulum
ia akan sama dengan apa yang korang pilih di semester 2 :)

so yeah
hope this will help
kalau ada salah informasi
harap maaf sebab aku pun masih 
bertatih langkah di semester-semester ini

good luck
see ya ^^

~ WELCOME TO UITM SEREMBAN 3 ~
~ HOPE WE WILL ENJOY THE MOMENT THERE ~ 


15 comments:

  1. Hai, my name Nur. Can u share with me how to answer the LAW503? can u give ur email? btw i studying at UiTM Sabah (epjj)....

    ReplyDelete
  2. bahasa ketiga apa yang ok kat uitm...?
    jepun best tak..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahasa ketiga depends dkt fakulti , fakulti offer bahasa apa. For me Japanese language is good since I love it. Which part best and not still depends on you ^_^

      Delete
  3. Kalau Administrative Science, 3rd Language offer bahasa apa?

    Hehe Degree lain, Fakulti sama maybe ada resemblance kot :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tbh, am not too sure if its the same coz i dont check it; but most probably the same. Hope that you can check other sc admin student to confirm it (?) Hope that it helps :)

      Delete
    2. Okay, dulu Sis ambil 3rd Language apa? Really interested to join this faculty

      Delete
    3. I took Japanese Language. But if I am not mistaken, it's no longer offered ;but am not too sure.

      Delete
    4. I took Japanese Language. But if I am not mistaken, it's no longer offered ;but am not too sure.

      Delete
  4. Kalau Administrative Science, 3rd Language offer bahasa apa?

    Hehe Degree lain, Fakulti sama maybe ada resemblance kot :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for replying you late. Saya cohort lama , so masa tu ada 4 pilihan bahasa. Sekarang ni (compared to new cohort - not sure now mcm mn) ~ ada 2 pilihan : Bahasa Mandarin dan Bahasa Arab. But if ada changes , am not aware of it now. Hope it helps :)

      Delete
  5. nk tanya..kt uitm utk bhasa jepun korang belajar katakana n hiragana je or kanji sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang saya post ni bahasa ketiga , jadi hanya basic sahaja :
      1. lebih tumpu pada hiragana di "3rd language I"
      2. katakana di "3rd language II"
      3. kanji ada di sedikit di "3rd language III" - usually we just focus on hiragana

      Saya tak pasti soalan saudara mahu Bahasa Jepun di Fakulti Bahasa (Jika ini soalannya , saya tak pasti jawapannya coz am not from that faculty ^^)
      But if your question is about 3rd Language at other faculty , this is how we learnt ^^

      *entry saya hanya focus pada bahasa ketiga di fakulti selain fakulti bahasa. Hope this helps. Jika perlu informasi yang lebih lanjut , saya cadangkan saudara rujuk di laman web universiti :)

      Delete
  6. Since u pun student uitm boleh x saya nk mintk softcopy noted business law 503 and quality?Jika ada mohon emel kepada saya. ariesilyatis83@gmail.com
    saya merupakan student uitm merbok kedah. same course dgn u. AM228

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, hope you realized that this entry was posted in 2014. My semester 3 passed some time and I am sure law is changing now too. I am sorry but I guess you can perhaps get the latest notes from i-learnt and continue from there. Thanks for visiting this blog. and my course is AM225, not AM228. Thanks!

      Delete